Het Toonkunstkoor Enschede werd 7 april 1896 opgericht als afdeling van de landelijke Maatschappij tot bevordering der Toonkunst, tegenwoordig bekend als Vereniging Toonkunst Nederland. Het repertoire bestaat uit grote klassieke werken zoals de Johannes Passion van J.S. Bach, het Requiem van Mozart, die Jahreszeiten van Haydn, maar ook werken van componisten als Brahms, Puccini, Rossini, Britten, Poulenc, Vivaldi, Fauré, Stravinsky en Gounod werden uitgevoerd.

Het koor bestaat uit ongeveer 80 geoefende amateurzangers, onder professionele begeleiding van dirigent Jacco Camphens en pianist Jeroen Hulshof. Ongeveer tweemaal per jaar is er een uitvoering, met professionele instrumentale begeleiding en gerenommeerde solisten. Ter voorbereiding op een concert worden soms extra repetitie-zaterdagen georganiseerd.


Welkom aan nieuwe leden

Om er achter te komen of u zich in ons koor thuisvoelt kunt u geheel vrijblijvend aan enkele repetities deelnemen. Kom gerust een paar keer luisteren en meezingen tijdens onze repetitie. Als u van tevoren dit voornemen even laat weten zijn we op uw komst voorbereid en kunnen we u meteen wegwijs maken. Een kort mailtje naar secretariaat@toonkunstenschede.nl is voldoende. Meekomen met een koorlid kan natuurlijk ook.

Bij het lidmaatschap hoort een stemtest, de dirigent beoordeelt daarbij vooral uw stempotentie en geeft advies over hoe u uw stem verder kunt ontwikkelen. Laat deze stemtest echter geen beletsel zijn bij het overwegen lid te willen worden. Wanneer u enigszins in staat bent thuis uw partij te oefenen, dit kan ook met behulp van oefenmateriaal van cd of via de computer, is er in overleg met de dirigent veel mogelijk.

We repeteren elke maandagavond, met uitzondering van de schoolvakanties, van 20:00 tot 22:00 uur en rond 21.00 uur is er een kwartier pauze. De repetities vinden plaats in één van de vestigingen van het Bonhoeffercollege: Van der Waalslaan 35, 7535 CN Enschede (zie kaart hieronder). De contributie bedraagt € 22,-- per maand en hierbij is koffie of thee in de pauze inbegrepen.


Een actief koor

Toonkunstkoor Enschede werkt aan vernieuwing en kwaliteit. Dat kan omdat er vele leden zijn die zich actief inzetten voor ons koor, bijvoorbeeld als lid van één van de commissies.

Het bestuur is blij met de vele actieve koorleden en wil haar waardering voor hun bijdrage graag laten blijken. Daarom reikt zij elk jaar aan één van die actieve leden een prachtige wisseltrofee uit: de Kolibrie. Een hele eer, want de kolibrie is een bijzonder en zeer verdienstelijk vogeltje. De Kolibrie is vervaardigd door Dorien Boekhout.


Als we na de zomer weer beginnen met de repetities, is dat met onze nieuwe dirigent Iassen Raykov. Het eerste concert dat we onder zijn leiding gaan geven is de 'Sieben letzte Worte' van Haydn. Dit zal zijn in het voorjaar van 2021.

We zijn blij dat we een waardig opvolger voor onze dirigent Jacco Camphens hebben gevonden: Iassen Raykov is een veelzijdig musicus. In zijn geboorteland Bulgarije studeerde hij piano, onder meer bij Dimo Dimov aan het Staatsconservatorium in Sofia. Hij kwam naar Nederland om zijn piano studie te vervolgen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Gert Jan Vermeulen en Marcel Baudet. In die tijd studeerde hij ook koordirectie bij Jos Vermunt, Daniël Reuss, Hans van den Hombergh en Jos van Veldhoven aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, en orkestdirectie bij Kerry Woodward aan het ArtEZ-conservatorium in Enschede. Behalve pianist en koordirigent is Iassen Raykov zelf een niet onverdienstelijk zanger. Hij heeft jarenlang bij Vocaal Ensemble Exicon gezongen en treedt incidenteel op als solist.

Zijn dirigeerstijl is in de pers omschreven als 'soms ingetogen en dan weer flamboyant' waarmee hij zijn zangers 'op een letterlijk betoverende wijze onder controle heeft', met 'discipline', 'concentratie' en 'perfectie'. Iassen Raykov heeft ook diverse werken voor koor gecomponeerd.


Op dit moment zijn wij op zoek naar een nieuwe repetitor. Voor meer informatie (functieprofiel / sollicitatieprocedure) kunt u contact opnemen met het bestuur, via secretariaat@toonkunstenschede.nl.