18 November 2023: Petite Messe Solennelle


Op zaterdagavond 18 november 2023 zongen wij de Petite messe solennelle van Gioacchino Rossini. Het concert vond plaats in de Jacobuskerk in Enschede.

Rossini schreef dit werk in 1863, lang nadat hij zijn succesvolle operacarrière vaarwel had gezegd. Het was volgens hem zijn laatste ‘oudedagszonde’. Er is trouwens weinig ‘kleins’ aan de mis, die zo’n 85 minuten duurt. Het is een mis vol dramatiek, ontroering, grote gebaren en ingetogen momenten. De begeleiding van koor en solisten is wel beperkt: tot een vleugel en een harmonium. Later schreef later ook nog een versie voor orkest, maar tijdens ons concert klonk het origineel.

De solisten van onze uitvoering waren:
- Deirdre Angenent (sopraan),
- Carina Vinke (alt),
- Mattijs Hoogendijk (tenor)
- Joep van Geffen (bas)

Sofia Vasheruk bespeelde de vleugel en Dirk Luijmes het harmonium. De algehele muzikale leiding was in handen van onze dirigent Iassen Raykov.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Enschede.

Kom je meezingen bij Toonkunst Enschede?


Toonkunst Enschede kan altijd wel een paar nieuwe leden gebruiken. Ook als je maar één project wilt meedraaien, ben je van harte welkom. Op dit moment kunnen we best wat versterking gebruiken bij de tenoren en de bassen. Maar ook sopranen en alten zijn van harte welkom.

We zijn net begonnen met de repetities voor de Elias van Mendelssohn. We voeren dit prachtige werk uit op 9 en 10 november 2024.

Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar secretariaat@toonkunstenschede.nl.

9 en 10 november 2024: Elias van Mendelssohn


Op zaterdagavond 9 november 2024 en zondagmiddag 10 november 2024 zingen wij de Elias van Mendelssohn. Het concert op de zaterdagavond is in het Bentheimer Kurhaus, het concert op zondagmiddag is in de Onze Lieve Vrouwekerk in Hengelo.

Beide concerten voeren we uit in samenwerking met het Bentheimer Kammerchor, dat tegenwoordig ook onder leiding staat van onze dirgent Iassen Raykov (zie evt. https://www.bentheimer-kammerchor.de)

De Elias was het tweede grote oratorium dat Mendelssohn (1809-1847) componeerde. Het verhaal gaat over de profeet Elias en bestaat uit losse taferelen ontleend aan het boek der Koningen. Ze beschrijven de droogte, de afgoderij, het verzet van het volk tegen de profeet en uiteindelijk de ontmoeting van de profeet met God op de berg Horeb en de opneming van de profeet in de hemel. Het verhaal inspireerde Mendelssohn tot een beschouwend stuk met schitterende koren, gevoelige aria’s en duetten en rijke orkestkleuren. Het geheel is een grandioos bijbels fresco.

Dit project word mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Enschede.